10 tipů jak fotografovat divoká zvířata

10 tipů jak fotografovat divoká zvířata

Fotografování divoké přírody může být nesmírně vzrušující, ale zároveň i náročné. Zachytit krásu zvířat v jejich přirozeném prostředí vyžaduje nejen technické znalosti, ale také trpělivost, respekt k přírodě a umění být ve správný čas na správném místě. Zde je 10 tipů, které vám pomohou zlepšit vaše schopnosti při fotografování divokých zvířat, doplněné o konkrétní doporučení pro fotoaparáty, objektivy, stativy a další vybavení.

1. Poznejte své objekty

Než vyrazíte do přírody, věnujte čas studiu zvířat, která chcete fotografovat. Zjistěte si o jejich chování, stravovacích návycích, teritoriálním chování a denní aktivitě. Čím více budete vědět, tím lépe budete moci předvídat jejich pohyby a chování, což vám umožní zachytit ty nejlepší snímky.

Zajímavé weby o zvířatech:

  • Animal Diversity Web (ADW): Tento web nabízí podrobné informace o tisících druhů zvířat po celém světě, včetně jejich chování, biotopů a taxonomie.
  • National Geographic: Animals: National Geographic poskytuje vysoce kvalitní články, fotografie a videa o zvířatech a jejich přirozených prostředích.
  • ARKive (nyní součástí Wildscreen Arkive) obsahuje rozsáhlou sbírku fotografií a videí ohrožených druhů a jejich biotopů.

2. Vyberte správné vybavení a nastavení fotoaparátu

Pro fotografování divoké přírody je zásadní kvalitní vybavení. Doporučují se používat zrcadlovky nebo bezzrcadlovky s rychlým autofokusem, seriovým snímáním a vyšším rozlišením. Zde jsou některé doporučené modely od předních výrobců:

K tomu je třeba zvolit vhodný teleobjektiv, např.:

Na všechny Tamron objektivy a stativy 3Legged Thing sleva 14% s kódem PATRIK10 a registrací na eshopech www.penta.cz nebo www.epenta.sk

Sony A7R5 + Sony 400mm f2.8 GM OSS + Stativ 3 Legged Thing Mike

A určitě i stativ, např.:

Nastavení fotoaparátu:

  • Použijte režim priority clony (A,Av) nebo priority času (S, Tv)
  • Nastavte automatické ISO (osobně mám 10-12800)
  • Nastavte nejdelší čas závěrky (standartně mám 1/500s)
  • Pracujte s korekcí expozice (běžně fotím na -0,7 - -1 EV)
  • Používejte kontinuální ostření (AF-C, Ai Servo)
  • Používejte ostření na jeden ostřící bod nebo automatické ostření na oči zvířat

Naučte se se mnou správně nastavit fotoaparát na jednom z mých workshopů v roce 2024/2025.

3. Zvládněte techniku tichého focení

Divoká zvířata jsou často velmi citlivá na zvuky. Většina moderních bezzrcadlovek, jako jsou Sony Alpha A7IV, Nikon Z6II nebo Canon EOS R6II, nabízí tichý režim závěrky. Tento režim vám umožní fotografovat zvířata, aniž byste je rušili.

4. Respektujte přirozené prostředí

Nikdy nezapomínejte, že jste hostem v prostředí divokých zvířat. Nevytvářejte zbytečný hluk, neplašte zvířata a nezanechávejte žádné stopy. Vaším cílem by mělo být fotografovat zvířata tak, aby si vás vůbec nevšimla. Respekt k přírodě je klíčem k úspěšnému fotografování.

Maskovací oblečení:

  • Krytovací obleky a ghillie obleky: Tyto speciální maskovací obleky jsou navrženy tak, aby vás zcela skryly před zrakem zvířat. Jsou vyrobeny z materiálů, které napodobují přírodní prostředí, jako je tráva nebo listí. Mezi oblíbené značky patří například Bushrag nebo Arcturus Camo. Zajímavé kousky najdete třeba i v Decatlonu.
  • Maskovací vesty a bundy: Tyto lehčí varianty maskovacího oblečení poskytují skvělou mobilitu a jsou ideální pro fotografy, kteří se chtějí rychle pohybovat, ale zároveň zůstat skryti.
  • Maskovací sítě: Jednoduchá a skladná varianta maskovaní v přírodě. Maskovací síť přehodíte přes sebe nebo pověsíte mezi stromy a schováte se za ní.

5. Vyčkejte na správné světlo

Světlo je jedním z nejdůležitějších prvků každé fotografie. V přírodě je nejlepší světlo brzy ráno a pozdě odpoledne, kdy slunce není příliš vysoko na obloze a vytváří měkké, teplé odstíny. Vyhýbejte se fotografování v poledne, kdy může být světlo příliš ostré a vytvářet nepříjemné stíny.

6. Buďte trpěliví

Trpělivost je při fotografování divokých zvířat nezbytná. Někdy můžete čekat hodiny, než se objeví správné zvíře nebo než se dostane do ideální pozice. Připravte se na dlouhé čekání a nechte se vést svým instinktem. Odměnou vám budou snímky, které zachycují pravou podstatu divoké přírody.

7. Používejte sériové snímání

Zvířata se pohybují rychle a často nečekaně. Používání režimu sériového snímání vám umožní zachytit sérii rychlých záběrů a později vybrat ten nejlepší. Tento režim je ideální pro akční scény, jako je lov, běh nebo skoky.

Jak nastavit sériové snímání:

  • Sony Alpha A7IV: Na hlavním voliči režimů otočte na „Continuous Shooting“. V nabídce můžete vybrat mezi „Low“, „Medium“ a „High“ rychlostí. Nejvyšší rychlost umožňuje až 10 snímků za sekundu.
  • Nikon Z6II: Na zadní straně fotoaparátu najdete tlačítko režimu snímání (Drive Mode). Stiskněte ho a pomocí kolečka vyberte „Continuous H“ nebo „Continuous L“. Z9 nabízí možnost fotografovat rychlostí až 14 snímků za sekundu.
  • Canon EOS R6 II: Použijte tlačítko „Drive Mode“ a vyberte možnost „Continuous High-Speed“ nebo „Continuous Low-Speed“. R6 zvládne až 12 snímků za sekundu v elektronickém režimu závěrky.

8. Pracujte s kompozicí

Kompozice je základem každé dobré fotografie. Snažte se zvíře umístit tak, aby bylo v rámci snímku v rovnováze s okolím. Používejte pravidlo třetin, které je osvědčenou technikou pro vytváření harmonických a zajímavých záběrů. Zohledněte také pozadí a snažte se, aby bylo co nejméně rušivé.

9. Využívejte přirozené kryty

Při fotografování zvířat je důležité se maskovat a využívat přirozené kryty, jako jsou keře, stromy nebo terénní nerovnosti. Toto vám umožní přiblížit se ke zvířatům, aniž byste je vyplašili. Mnoho fotografů používá také maskovací oblečení nebo speciální stany, které jim pomáhají splynout s okolím.

10. Buďte připraveni na nečekané

Příroda je nepředvídatelná, a i když se na focení dobře připravíte, vždy se může objevit něco nečekaného. Mějte vždy fotoaparát připravený, abyste mohli rychle reagovat. Některé z nejlepších fotografií vznikají právě díky tomu, že jste byli ve správný čas na správném místě a připraveni zachytit jedinečný okamžik.

Závěr

Fotografování divokých zvířat vyžaduje nejen technickou zdatnost, ale také lásku k přírodě a ochotu učit se. Výběr správného vybavení, jako jsou fotoaparáty od značek Sony, Nikon a Canon, kvalitní teleobjektivy a stativy, vám mohou pomoci dosáhnout profesionálních výsledků. Dodržování těchto deseti tipů vám poskytne solidní základ pro zlepšení vašich fotografických schopností a pomůže vám zachytit nezapomenutelné snímky divoké přírody.