Jak na makrofotografii?: Průvodce pro začínající fotografy

Makrofotografie je fascinující žánr fotografie, který umožňuje odhalit detaily běžně neviditelné pouhým okem. Tento článek vás provede základními kroky, jak začít s makrofotografií pomocí digitální zrcadlovky (DSLR) nebo bezzrcadlovky (mirrorless), a představí vám příklady fototechniky od značek Sony, Canon a Nikon.

Co je Makrofotografie?

Makrofotografie se zabývá fotografováním malých objektů v měřítku, kdy je objekt na snímku stejně velký nebo větší než ve skutečnosti. Typicky se jedná o měřítko 1:1 nebo větší, což znamená, že například malý brouk nebo květina zaujímá celou plochu snímku.

Výběr Fotoaparátu

Pro makrofotografii je důležité mít fotoaparát s vysokým rozlišením a možností výměny objektivů. Zde jsou některé doporučené modely:

Sony

  • Sony A7R IV: Tento bezzrcadlový fotoaparát nabízí 61 MP rozlišení, což je ideální pro zachycení jemných detailů.
  • Sony A6600: Kompaktní a výkonný APS-C fotoaparát s rychlým autofokusem a dobrým výkonem při slabém osvětlení.

Sony A7R IV - 61Mpx, fullframe, 10sn./s. (Novější model Sony A7RV)

Canon

  • Canon EOS R5: Výkonný bezzrcadlový fotoaparát s 45 MP rozlišením a vynikajícími možnostmi autofokusu.
  • Canon EOS 90D: Skvělá volba pro DSLR s APS-C senzorem a vysokým rozlišením 32,5 MP.

Nikon

  • Nikon Z7 II: Bezzrcadlový fotoaparát s 45,7 MP rozlišením, vynikajícím dynamickým rozsahem a precizním autofokusem.
  • Nikon D850: DSLR s full-frame senzorem a 45,7 MP rozlišením, která je velmi populární mezi profesionálními fotografy.

Výběr Objektivu

Pro makrofotografii jsou klíčové makroobjektivy, které umožňují zvětšení objektů. Zde jsou některé populární možnosti:

Sony

Sony FE 90 mm f/2,8 Macro G OSS 

Canon

Nikon

  • Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED: Objektiv s vysokým rozlišením, stabilizací obrazu a rychlým autofokusem.
  • Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR S: Moderní makroobjektiv pro bezzrcadlové fotoaparáty Nikon Z.

Základní Příslušenství

Kromě fotoaparátu a objektivu budete potřebovat několik dalších kusů příslušenství:

  • Stativ: Pevný stativ je nezbytný pro stabilní snímky při delších expozičních časech. Doporučené modely zahrnují 3 Legged Thing Mike, Manfrotto BeFree GT nebo Gitzo Series 1 Traveler.
  • Makro blesk: Speciální makro blesk, jako je Canon Macro Ring Lite MR-14EX II nebo Nikon R1C1 Wireless Close-Up Speedlight System, poskytuje rovnoměrné osvětlení.
  • Odrážecí deska: Pomáhá kontrolovat a směrovat světlo na objekt.
  • Rail systém: Makro rail systém, jako je Novoflex Castel-Q, umožňuje přesné nastavení vzdálenosti mezi fotoaparátem a objektem.

Stativ 3 Legged Thing Mike + Kulová hlava + L-plate (rychlé uchycení fotoaparátu na výšku/šířku)

Základní Techniky

  1. Použití Manuálního Ostření: Autofokus může být při makrofotografii nepřesný, takže je lepší používat manuální ostření pro dosažení maximální ostrosti.
  2. Kontrola Hloubky Ostrosti: Při makrofotografii je hloubka ostrosti velmi malá. Použití vyšší clonové číslo (např. f/11 nebo f/16) pomůže získat více detailů v ostrosti.
  3. Použití Živého Náhledu (Live View): Tato funkce umožňuje přesné zaostření a kompozici snímku.
  4. Světlo a Stíny: Přirozené světlo je ideální, ale můžete použít i umělé osvětlení. Experimentujte s různými úhly osvětlení, abyste dosáhli požadovaného efektu.
  5. Stabilizace Fotoaparátu: Použití stativu a dálkové spouště nebo časovače zabrání rozmazání snímku způsobenému otřesy fotoaparátu. Vypněte stabilizaci na objektivu.
  6. Fokus Stacking: Pro zvýšení hloubky ostrosti můžete použít techniku zvanou fokus stacking, která spojuje v postprodukci několik snímků s různými body ostření.

Tipy a Triky

  • Trpělivost a Přesnost: Makrofotografie vyžaduje trpělivost a pečlivost. Neuspěchejte snímek, raději si dejte čas na nastavení a kompozici.
  • Zajímavé Objekty: Hledejte zajímavé objekty ve vaší zahradě, parku nebo přírodě. Květiny, hmyz a textury jsou pro začátek ideální.
  • Experimentování: Nebojte se experimentovat s různými úhly, osvětlením a kompozicemi. Makrofotografie nabízí nekonečné možnosti kreativity.

Závěr

Makrofotografie je úžasným způsobem, jak objevovat svět zcela novým způsobem. S vhodným vybavením a technikou můžete zachytit neuvěřitelné detaily a krásu, která je běžně neviditelná. Pamatujte, že nejlepší způsob, jak se zlepšit, je cvičit a experimentovat. S fotoaparátem Sony, Canon nebo Nikon a správným makroobjektivem budete na cestě k úžasným snímkům.