Základní nastavení fotoaparátu Sony (nejen) na fotografování zvířat

Základní nastavení fotoaparátu Sony (nejen) na fotografování zvířat

 Jak nastavit fotoaparát (nejen) Sony pro fotografování divokých zvířat a přírody: Průvodce pro začátečníky

Fotografování divokých zvířat a přírody je fascinující způsob, jak zachytit krásu světa kolem nás. Sony fotoaparáty jsou známé svou kvalitou a pokročilými funkcemi, které mohou pomoci i začátečníkům dosáhnout skvělých výsledků. Tento článek vám poskytne základní návod na nastavení vašeho Sony fotoaparátu (nejen Sony) pro úspěšné fotografování zvířat v přírodě.

1. Výběr správného objektivu a fotoaparátu

Teleobjektiv je klíčový pro fotografování divokých zvířat, protože umožňuje zachytit detaily z dálky, aniž byste rušili zvířata. Doporučené objektivy:

Další objektivy, které používám

Fotoaparát

  • Osobně preferuji fotoaparáty s vyšším rozlišením (možnost ořezu, zachování detailů). Samozřejmě vyšší rozlišení = vyšší šum, ale dnes máme nástroje jako Photo Ai atd., které nám na jedno kliknutí šum odstraní a fotografii zpětně doostří, tak že už to není takový problém. 
  • Vybereme ideálně fotoaparát, který umí aspoň 10 snímků/vteřina - na pohybující se objekty používáme režim sériového snímaní (Burst Mode) s ohledem na rychlý pohyb a poté vybereme nejlepší fotografii

Příslušenství (osobně používám)

  • Sony telekonvertor E bajonet 1,4x (pouze na kompatibilní světelné objektivy) - násobí 1.4x přiblížení (ohniskovou vzdálenost) objektivu. Pozor na to, že násobí i nejnižší clonu.
  • Stativ tripod 3 Legged Thing Legends Mike + Stativová hlava 3 Legged Thing Airhead VU - na fotografování ptáků a dalších zvířat, kde dlouho čekáte (většinou čekáte :)) to chce stativ.
  • Filtry - osobně používám od Haida CPL a ND filtry - například Haida šedý variabilní filtr PROII CPL-VND 3-7 2v1 67 mm
    • ND filtr - snižuje intenzitu světla, vytahuje kontrast ve fotografii - například na focení automobilů nebo video je to nezbytný prvek fotovýbavy (na videa mám i na dronech, akčních kamerách atd.)
    • CPL filtr - polarizační filtr odbourává odlesky (sklo, voda atd.) a používá se na fotografování nejen přírody (snižuje intenzitu světla, zvětšuje kontrast). Filtry jsou cirkulární (otáčením měníte odstín barvy ve fotografii)
  • Batoh Shimoda Action X50 V2 - nejlepší a nejuniverzálnější batoh, který jsem měl. Na cestování ve spojení s Shimoda Carry-on Roller v2 (kde vyndáte jen vnitřnosti batohu a dáte do kufru) je to prostě top!

2. Režim fotografování

Pro začátek je nejlepší použít prioritu clony (Aperture Priority, označená jako "A" nebo "Av"). Tento režim vám umožní kontrolovat hloubku ostrosti (velikost prostoru, který je na fotografii ostrý), což je důležité při zachycení zvířat v jejich prostředí.

V případě focení rychle se pohybujících objektů je možné využít režim priority času (Shutter Speed Priority, označený "S" nebo "Tv"). V tomto režimu si nastavíte minimální čas závěrky (1/500 standartní situace, 1/1000 například běžící pes, minimálně 1/2000s letící pták) a máte jistotu, že fotoaparát fotí dostatečně rychle, aby byla fotografie ostrá (nevýhodou režimu priority času je to, že fotoaparát sám mění hloubku ostrosti (clonu F) na základě světelných podmínek (hodně světla = velká clona = proostřená fotografie, málo světla = nízká clona = malá hloubka ostrosti).

3. Nastavení clony (Aperture)

Pro divokou přírodu a zvířata doporučuji použít větší clonu (větší číslo, např. f/8 až f/11), pokud chcete mít větší část scény ostrou. Pokud chcete zvýraznit zvíře a rozmazat pozadí, použijte menší clonu (menší číslo, např. f/2.8 až f/5.6). Velikost prostoru, který bude na fotografii ostrý se odvíjí od velikosti čipu fotoaparátu (APS-C nebo fullframe), objektivu a vzdálenosti objektu od fotoaparátu. Existují mobilní aplikace jako například DOF (depth of field - hloubka ostrosti) calculator, které Vám po zadání typu fotoaparátu, objektivu, nastavené clony a vzdálenosti spočítají hloubku ostrosti (velikost ostrého prostoru na fotce).

4. Rychlost závěrky (Shutter Speed)

Divoká zvířata jsou často v pohybu, takže je důležité mít dostatečně rychlou závěrku, aby se snímky nerozmazaly. Doporučuje se rychlost závěrky alespoň 1/1000 sekundy. Pokud používáte režim priority clony, můžete nastavit automatické ISO (viz dále), aby se rychlost závěrky automaticky přizpůsobovala světelným podmínkám.

5. Nastavení ISO

ISO určuje citlivost fotoaparátu na světlo. Pro jasné dny použijeme nižší hodnoty, jako je ISO 100 nebo 200. Při horších světelných podmínkách můžete zvýšit ISO, ale pozor na vyšší hodnoty nad ISO 1600 (u fullframe fotoaparátu nad 6400), které mohou způsobit šum na snímcích. Většina Sony fotoaparátů má také funkci automatického ISO, což je skvělá volba pro začátečníky.U této funkce můžete nastavit automatický rozsah ISO i nejdelší čas závěrky. Díky tomu potom fotoaparát nastavuje ISO v rozmezí například 100 – 6400, ale rychlost závěrky se drží na nastavené minimální hodnotě.

Jak fotím já?

Osobně fotím na prioritu clony (Aperture Priority, označená jako "A" nebo "Av") , kde mám nastavené automatické ISO (100-12800) a k tomu nejdelší čas závěrky (1/500 standartní situace, 1/1000 například běžící pes, minimálně 1/2000s letící pták). Tzn. fotoaparát ma pevně nastavenou hloubku ostrosti a na základě světelných podmínek automaticky nastavuje ISO tak, aby fotil minimálně na nastavený nejdelší čas závěrky (tzn člověk má jistotu, že fotoaparát "cvakne" tak rychle, aby byla fotografie ostrá a přitom se hloubka ostrosti nemění).

6. Zaostřování (AF – Autofocus)

Pro fotografování zvířat je důležité mít rychlý a přesný autofocus. Použijte kontinuální autofocus (AF-C), který neustále zaostřuje na pohybující se objekty. V kombinaci s tímto režimem nastavte sledování objektů (Tracking AF), což je speciální funkce nejen Sony fotoaparátů pro sledování pohybujících se zvířat. Fotoaparát sám pozná (pokud je funkcí vybaven) oko zvířete/ptáka/člověka a umístí na něj zaostřovací bod. Pokud fotoaparát nemá autofocus na oči, tak použijeme jeden zastřovací bod, který vždy (kruhovým ovladačem nebo joystickem) posuneme na oko zvířete.

7. Režim sériového snímání (Burst Mode)

Divoká zvířata se pohybují rychle a nečekaně, takže je užitečné použít režim sériového snímání, který umožňuje zachytit několik snímků za sekundu. Aktivujte Hi Continuous Shooting Mode nebo Hi+ (V případě, že fotoaparát funkcí disponuje), abyste mohli pořídit více snímků během krátkého okamžiku a zvýšit tak šance na perfektní záběr. 

Osobně fotím většinou na Hi nebo Hi+ a poté v menu fotoaparátu (modré menu - chránit) vyberu nejlepší fotografie, zamknu si je a dám v menu smazat všechny fotografie (smažou se pouze ty nezamčené). Tzn za den nafotím 1000 fotografií, ale večer se vrátím jen s 20-30 nejlepšími fotografiemi. Tzn odpadá mi 2 hodiny prohlížení u notebooku.

8. Stabilizace obrazu

Většina moderních Sony (nejen) fotoaparátů/objektivů je vybavena optickou stabilizací obrazu (OSS), která pomáhá minimalizovat rozmazání způsobené chvěním fotoaparátu. Tuto funkci vždy zapněte, zejména při použití teleobjektivu. Naopak v případě využití stativu stabilizaci vždy vypněte.

9. Použití stativu nebo monopodu

Při fotografování s dlouhými objektivy je často potřeba použít stativ nebo monopod, který pomáhá udržet fotoaparát stabilní a minimalizuje rozmazání snímků.

10. Závěr

Fotografování divokých zvířat a přírody vyžaduje trpělivost (trpělivost je základ!) a praxi. Začněte s těmito základními nastaveními a postupně se naučíte přizpůsobovat je různým situacím a podmínkám. Nebojte se experimentovat a hlavně si užívejte proces fotografování. S fotoaparátem Sony máte skvělý nástroj, který vám pomůže zachytit úžasné okamžiky v přírodě.

Přeji vám hodně štěstí a úspěchů ve vašem fotografickém dobrodružství! Dobré světlo.